11 Mart 2012 Pazar

FAKİRLER KIŞLAYA ZENGİNLER BANKAYA

ÇİZGİLİ DEFTER

FAKİRLER KIŞLAYA ZENGİNLER BANKAYA

Isıtılıp ısıtılıp Türkiye’nin gündemine servis edilen bir konu var: Bedelli askerlik. Tartışmaları halkımız sessiz sedasız yine izliyor. Yarısı kadın olduğu için kendilerini pek ilgilendirmiyor, bir kısmı da hükümet ne yaparsa yapsın desteklediği için ses çıkarmıyor, ne oluyor diye hiç sorulmuyor.
            Konuşanlar ise AKP’ye yakın isimlerden Önder AYTAÇ. 11.11.2011 tarihli yazısında bedelli askerlik için hükümetin çok iyi yaptığını, bu yasa tasarısı için siyasi partilere baskı yapılması gerektiğini savunan bir yazı yazıyor. Ayrıca yazısının başında bedelli askerliği isteyenler için ARO tanımını yapıyor. Ben şahsen ne demek istediğini anlamadım ama herhalde şunu demek istedi: Askerlikten (Askerden) Rahatsız Olanlar.
            Bu arada AKP’li Şirin ÜNAL büyük bir kitlenin (tahminen 100–150 bin kişi) bedelli askerliği beklediğini, eşitlik ilkesine ve terörle mücadeleye zarar vermeden bu işi çözeceklerini ifade ediyor. 1987, 1992 ve 1999 yıllarında bedelli askerlik uygulamaları yapıldı. Parası olan bir çok insan bundan faydalandı. Bunlar yapılırken dikkat edilmeyen çok önemli bir nokta var. O göz ardı ediliyor. “Türk Halkı’nın savaşabilme yeteneği”. Atatürk bu durumu 1917 yılında başkumandanlığa yazdığı yazısında şöyle dile getiriyor:  “…egemenliği ancak savaşabilen milletler kazanabilir….Birde o milletin askeri niteliğinin sürekliliğiyle yani zorunlu askerlikle korunabilir.”
            Oysa Recep Tayyip ERDOĞAN ne demişti “askerlik yan gelip yatma yeri değildir.” Peki siz bu bedelli yasasını çıkararak  badem bıyıklı ve askerden kaçan bu insanları temel eğitim dahi aldırmadan sadece bankaya kadar yorarak, yan gelip yatırmış olmayacak mısınız? Allah korusun bir seferberlik durumu olursa temel askerlik eğitimi almamış bu askerlerle mi vatanı koruyacağız?
            Bu durumdan rahatsız olan CHP Milletvekili Muharrem İNCE tepkisini şöyle dile getiriyor: “Terör devam ederken, köylü, fakir fukara çocukları Al Bayrak’a sarılıp ailelerine geri gelirken, böyle bir proje doğru bir proje değildir.”
            Benzer bir tepkiyi Emre Bilal Çelik biraz daha sert bir üslupla yapıyor. “Vatan Borcu’nu ödememek için yıllarca asker kaçağı olarak kalanlar leş kargaları gibi hemen bu yasaya üşüşeceklerdir.”
            Bu tartışmalar arasında AKP meclisten bedelli askerlik yasasını çıkardı. Ama yasanın şimdilerde tartışılan yanı, Anayasa’ya aykırılık iddiasıdır, bence. Anayasa’nın 10. Maddesi  olan “kanun önünde eşitlik” başlığı altında Kanun önünde herkesin eşit olduğu vurgulanıp, hiç kimseye ayrıcalık tanınmayacağından bahsetmektedir. Oysa yapılan uygulama da 30.000 Türk Lira’n varsa askere gitmiyorsun. Yoksa marş marş kışlaya. Zengin fakir ayrımı yapılarak Anayasa’ya aykırı bir yasa çıkarılıyor. Bu yasanın daha önce birkaç kez çıkarılmış olması da onu meşru kılmaz.
         Bu arada CHP Milletvekili Rıza TÜRMEN “kesin bir şey söyleyemem ama deyip , Anayasa’nın eşitlik ilkesinin ihlâl edildiğini söylüyor.” Öte yandan yine CHP’li Akif HAMZAÇEBİ ise yıllık geliri 1200 TL’nin altında veya hiç geliri olmayanlarında bu yasadan yararlanmalarını istiyor. Üç farklı ses.
            Mali açıdan baktığımızda ortada ciddi bir para var. Bu arada bankalar da hemen devreye girmişler millet askerlik yapmasın da ben 60 aya kadar kredi veririm diyorlar. Hiç şaşırmadım.
           Anayasa Madde 72: Vatan hizmeti, her Türk’ün hakkı ve ödevidir. Bu hizmetin Silahlı Kuvvetlerde veya kamu kesiminde ne şekilde yerine getirileceği veya getirilmiş sayılacağı kanunla düzenlenir. Bu maddeye istinaden gerekli düzenlemeleri yapabilirler. Ancak, askerlik sürelerini kısaltarak, zengin fakir ayırımı yaparak ve askerden kaçanları bir nevi ödüllendirerek bu tür yasalar yapılmamalıdır. Vatan borcu banka kredisi borcuyla ödenmez. Güneydoğuda şehit olan askerlerimizin acısını ise verilecek paralar dindirmez.
            Son söz “Halkın savaşabilme yeteneği ne kadar azsa olası bir savaşta başarı şansı yoktur.” (Belki de amaçlanan budur.) Cenk TUNÇ. Ankara.  01.12.2011 cengo13@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder